Το ιδιαίτερο όνομα…«Kalamata» έχει πρωτοβουλία της Apple με σκοπό να χρησιμοποιεί τα δικά της τσιπ στους υπολογιστές Mac από το 2020 και μετά, αντικαθιστώντας τους επεξεργαστές της Intel, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές ενημερωμένες για αυτά τα σχέδια.
Η πρωτοβουλία Kalamata βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια, ωστόσο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής της Apple με σκοπό όλες οι συσκευές της- περιλαμβανομένων Macs, iPhones και iPads- να λειτουργούν παρόμοια και με μεγαλύτερη ευκολία και αρμονία μεταξύ τους, όπως σημείωσαν οι συγκεκριμένες πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Το πρόγραμμα, που έχει λάβει έγκριση από τα ανώτατα κλιμάκια της εταιρείας, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ως αποτέλεσμα μια μετάβαση πολλαπλών βημάτων.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πλήγμα για την Intel, η συνεργασία με την οποία βοήθησε στην ανάκαμψη των Mac. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η Apple παρέχει στην Intel περίπου το 5% των ετήσιων εσόδων της.Τα νέα αυτά προκάλεσαν πτώση της μετοχής της Intel, που έφτασε το 9,2%.
Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται, η Apple θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψει ή να καθυστερήσει αυτά τα σχέδια. Οι δύο εταιρείες δεν προέβησαν σε σχόλια πάνω στο θέμα.
Για την Apple πάντως, μια τέτοια αλλαγή θα αποτελούσε κομβικό σημείο, καθώς τα τσιπ της Intel είναι από τα λίγα βασικά εξαρτήματα των συσκευών της που σχεδιάζονται από άλλους, και όχι από την ίδια. Αυτή τη στιγμή όλα τα iPhones, τα iPads, τα Apple Watches και οι Apple TVs χρησιμοποιούν κύριους επεξεργαστές σχεδιασμένους από την Apple και βασιζόμενους σε τεχνολογία από την Arm Holdings Plc. Εάν η εταιρεία κάνει το ίδιο και στα Mac, αυτό θα της επιτρέψει να κυκλοφορεί νέα μοντέλα στα δικά της χρονοδιαγράμματα, αντί να εξαρτάται από αυτά της Intel- ενώ επίσης θα της έδινε τη δυνατότητα να φέρνει νέα χαρακτηριστικά σε όλα τα προϊόντα της, κάνοντάς τα να διαφοροποιούνται από αυτά των ανταγωνιστών. Ακόμη, άξιο αναφοράς είναι πως, εάν όντως η Apple το κάνει, θα αποτελέσει τη μόνη μεγάλη κατασκευάστρια υπολογιστών που χρησιμοποιεί τους δικούς της επεξεργαστές.
Αν και η μετάβαση αυτή (εάν τελικά γίνει) θα αρχίσει κατά το 2020 όσον αφορά στο hardware, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει πιο νωρίς στο software. Σύμφωνα με το Bloomberg στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για να λειτουργούν τα Macs πιο πολύ σαν τα iPhones, η εταιρεία δουλεύει πάνω σε μια νέα πλατφόρμα λογισμικού, η οποία στο εσωτερικό της εταιρείας αποκαλείται Marzipan, και προορίζεται να κυκλοφορήσει ίσως και μέσα στο 2018. Η πλατφόρμα αυτή θα επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν εφαρμογές του iPhone και του iPad σε Macs.